Vårdnadsbidraget suger...

Efter att ha läst tidningen NVP i morse:

Kristdemokraterna i Nacka skickar arga insändare i NVP, vår lokaltidning, för att Vänsterpartiet vill driva frågan om badkläder på allmänna badhus (Ska kvinnor få bada utan bikiniöverdel eller inte?). De menar att vänstern förlöjligar jämställdhetsdebatten och tycker att man måste ha en mer övergripande debatt. Jag tycker, for the record, att Kd´s jämställdhetspolitik suger och jag förstår inte varför det är så förfärande med nakna bröst. Jag tror inte att män är sexuella IQ-befriade djur som inte kan kontrollera sig om de får se nakna bröst. I stället tror jag på att avdramatisera den nakna kroppen. Det skulle vara bra för kroppsidealen med nakna bröst och en bra signal till våra barn. Sin kropp ska man inte skämmas för, hur den än ser ut, och alla är vi olika..osv. Det känns i och för sig som en avlägsen utopi...och det var inte det jag skulle komma till.

Det var ju Kristdemokraterna i Nacka och deras jämställdhetspolitik. De har nämligen delat ut ett pris (vitsippepriset) till papporna i kommunen som utnyttjat vårdnadsbidraget. Vårdnadsbidraget är, för er som inte vet, en ersättning på ca 4000 som en förälder kan få för att stanna hemma med sitt barn när föräldrapenningen är slut. Detta har testas i Nacka och Alliansen vill nu införa det i hela landet. Av de 88 föräldrar som utnyttjar detta just nu är 2 av dem pappor!! Och dessa två pappor får nu ett pris för att de stannar hemma med sina barn. Snacka om att förlöjliga jämställdhetsdebatten.

Att vårdnadsbidraget är så uppenbart skevt fördelat är katastrof och systemet borde läggas ned, ögonaböj. I stället ges det ett pris, en klapp på axeln och så utökas vårdnadsbidraget för att gälla hela landet. Konsekvenserna för jämställdheten beskriver Alliansen som "svårbedömda", i själva verket är det solklart. Vårdnadsbidraget är en fälla! Den dag det utnyttjas av lika många mammor som pappor och den dag ersättningen är så att man kan leva på den, då kommer jag att hylla alternativet att få vara hemma med sina barn. Men idag är det en ursäkt att gå tillbaka till hemmafru-samhället. Det är bara till de familjer där mannen tjänar så pass bra att de kan leva på det, medan de 4000 som kvinnan får går till mat och shopping...suck! Ensamstående föräldrar får fortsätta med att skola in sina barn när de fyller 1 år, eftersom att föräldrapenningen är slut, och barnen måste gå 9 timmar på förskolan för att föräldrarna inte har råd att gå ner i tid. Den dagen även dessa famijer kan utnyttja vårdnadsbidraget, då är jag med på det! Fram till dess....fuck it! Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till ett system som är så uppenbart ojämställt!


Kommentarer
Postat av: Malinka

När vi blev <a href="http://sabbochskogis.blogspot.com/2008/05/vrvade.html">ballongade i parken</a> berättade kvinnan i fråga att de var ute för att fira vårdnadsbidraget. Dock var hon inte intresserad av att diskutera, för när det framkom att jag var emot det valde hon att ta ett samtal på mobilen i stället för att höra varför ...



Oseriöst eller vad!

2008-05-30 @ 11:16:12
URL: http://sabbochskogis.blogspot.com
Postat av: Linnea

Ja, men är det inte så det är. Det är lätt att gömma sig bakom argumentet människans valfrihet och rätt att själv välja barnomsorg osv. Men problematiken och konsekvenserna med det...?? Jag har då inte sett eller hört något vettigt kring det!!

2008-05-30 @ 11:51:16
Postat av: Frida

Hej, Jag kan inte låta bli.. Jag tycker Nackamodellen är ett mycket bra initiativ. Tycker det är så rättvist det bara går. Det hela betyder att man får samma barnomsorgscheck som är knuten till alla barn i Nacka - skillanden är att den går till mig som privat dagbarnvårdare istället för till någon annan dagbarnvårdare/förskola. Nackamodellen innebär egentligen kort och gott att man inte längre kräver att man tar emot även andra barn än de egna för att kunna bedriva familjedaghem.



Kvinnofälla eller ej - jag anser att kvinnor är lika bra på att fatta egna beslut som män. Jag väljer med fullt öppna ögon att ta hand om barnen på heltid. Anser det vara en viktig sysselsättning och ingen fälla. Att sedan fler kvinnor än män väljer det är trist. Men att ta bort de få möjligheter som finns vore ju knappast rätt väg för att få fler män att välja så. Så klart Nackamodellenpengarna hjälper upp ekonomin avsevärt. Jag får ut 8000 kr i månaden (alltså ungefär som ett studiemedel).



Jag ser inga nackdelar med att göra det mer möjligt för föräldrar att själva kunna ta hand om sina barn. Även om det bara är ett vårdnadsbidrag - 3000 i månaden kan göra skillnaden som gör att man har råd. Att lätta upp "dagistvånget" kan fasen inte vara fel. Även om det är kvinnor som tar hand om barnen. Det är inget dåligt att ta hand om barn, även om det är flest kvinnor som väljer det.

/frida

2008-06-02 @ 23:45:50
URL: http://fridabloggar.blogspot.com
Postat av: Linnea

Frida, tack för din kommentar och för att du hittade in på min blogg!



Och vad bra för dig och din familj att vårdnadsbidraget funkar för er, trots den otillräckliga inkomsten!! Troligtvis har du en man som tjänar pengar! För din skull hoppas jag att du pensionsparar och säkrar din framtid om det skulle hända din man eller er relation något! Alla tänker inte på sådana saker, tyvärr!



Läste du också mina inlägg om hemmamamma kontra arbetande mamma? Jag är noga med att poängtera att jag inte angriper enskilda föräldrar, snarare politiker och samhällsstrukturer. Jag tror på att alla föräldrar gör det bästa de kan för sina barn. Men det jag undrar över är ansvaret man har, för att förbättra samhället och som förebilder för barnen? Vill vi att våra barn ska växa upp och tro att ett ojämställt samhälle är det rätta? Hur ska vi då komma tillrätta med det ojämställda föräldraskapet?



Självklart är det inget dåligt att ta hand om barn! Det är det finaste, roligaste och bästa man kan göra!! Men varför väljer då inte fler pappor att göra det? Och hur känns det att så många i samhället inte har den möjligheten?



Tack igen för din kommentar!

2008-06-03 @ 10:10:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0